Enviat per: Llidó | 1 Mai 2009

L’IES Antoni Llidó i el lledoner

El cognom “Llidó” – segons el Diccionari Etimològic de la Llengua – ve de la paraula “lledó” que és el fruit de l’arbre anomenat “lledoner” o Celtis australis.

Hi ha a Xàbia un lloc per on passem sovint i per tant els podem localitzar amb facilitat. Estan a la vorera dreta de l’eixida  de Xàbia per la carretera de Gata.

cusersjaumepicturesblocdsc_06092

La seua fusta s’utilitza per fer rems, forques i altres eines de camp. És un arbre caducifoli que pot arribar als 20 m d’alçària, de tronc dret, capçada arredonida i branques ascendents. Escorça grisenca i llisa. Flors verdoses que apareixen al mateix temps que les fulles. Fulles oval-lanceolades, dentades i poc asimètriques. El fruit és una drupa globular d’1 cm i comestible.

Fa bona ombra i per això es planta a prop de les cases, als carrers i als jardins. Té un incovenient, els fruits quan cauen embruten les voreres dels carrers.

Si voleu saber-ne més, consulteu Natura Digital, Herbari Virtual del Mediterrani Occidental i la Viquipèdia.

D’aquest article jo extrauria algunes conclusions:

1ª. Quan passegem no solem fixar-nos amb el paisatge vegetal, no només de les muntanyes sinó tampoc dels camps i de l’espai urbà. Hauríem de saber llegir el paisatge vegetal.

2ª. Hem de consultar només fonts científiques. És a dir, quedar-nos amb la informació de llocs reconeguts per les Universitats o institucions científiques. Tots els enllaços que vos he donat són de confiança científica.

3ª. Hem de contrastar la informació de diferents llocs per tal de resoldre els nostres dubtes. He de dir que en aquest bloc també hi haurà errors. Per tant, vos agrairia que m’ajudàreu a corregir-los.

Vaja, jo fins ara no me n’havia adonat que Antoni Llidó tenia cap relació amb la Botànica!


Categories

%d bloggers like this: