Enviat per: Llidó | 5 Mai 2009

ACTIVITAT 11. Explica com funciona una cafetera italiana

cafetera2Una cafetera italiana consta d’un recipient inferior on es posa aigua, un filtre on hi ha el café mòlt i un cecipient superior amb aire.

Primer, al recipient inferior hi ha aigua i damunt aire. Aquesta aire està format  per unes partícules en moviment (amb velocitat) que produeixen uns xocs contra la superfície de l’aigua. Aquests xocs fan poca pressió (forces) i l’aigua no es mou.

cafetera3

A continuació, encenem el foc i a l’augmentar la temperatura les partícules d’aire del recipient inferior augmentaran de moviment (de velocitat). Això fa que les partícules d’aire produesquen més xocs contra la superfície de l’aigua i, per tant, augmentaran les forces sobre aquesta.

La pressió (forces) de les partícules d’aire faran pujar l’aigua pel tub, es mesclarà amb el café mòlt del filtre i el café líquid (per beure) pujarà pel tub i caurà al recipient superior.

Si s’acabara l’aigua del recipient inferior les partícules d’aire pujarien pel tub, passarien pel filtre, anirien al recipient superior i xocarien contra l’obertura de la cafetera i es sentiria un soroll.


Categories

%d bloggers like this: