Enviat per: Llidó | 5 Mai 2009

ACTIVITAT 17. Explica per què queden hermèticament tancats els pots plens de melmelada quan, una vegada s’han escalfat al “bany Maria”, es tanquen i es guarden a la nevera

pot2Omplim un pot amb la fruita fins a quasi la vora de la boca. Damunt de la fruita hi ha aire que està format per partícules en moviment (amb velocitat).

Tot seguit, posem el pot a dins d’una cassola amb aigua i encenem el foc.

A l’augmentar la temperatura de l’aire de damunt la fruita les partícules d’aquest augmentaran de moviment (de velocitat) i una gran majoria d’elles se n’aniran.

pot3A continuació, tapem el pot i el posem a la nevera.

Quan el pot és a la nevera l’aire de l’interior del pot disminueix de temperatura i, per tant, les poques partícules que queden disminuiran de moviment (de velocitat). Això fa que hi haja menys xocs de les partícules contra la cara interior de la tapadora.

Contràriament, a l’aire exterior hi ha moltíssimes més particules en moviment (amb velocitat). Això fa, que hi haja més xocs de les partícules contra la cara exterior de la tapadora.

Com la pressió exterior de l’aire (forces de les partícules) és major que la pressió interior de l’aire del pot (força de les partícules), la tapadora tanca hermèticament i ens costa molt destapar-lo.


Categories

%d bloggers like this: