Enviat per: Llidó | 26 Mai 2009

ACTIVITAT 9. Vídeos d’experiències explicats segons “el model de càrrega elèctrica”

Pitja damunt de la paraula “VÍDEO”. Observa el vídeo. Tot seguit, llig l’explicació segons el model de càrrega elèctrica.

Explicació del VÍDEO. 1.- Per què el globus i els cabells, després de fregar-los, s’atrauen?

globuspel1

1r) Tenim el globus i els cabells. Tots dos materials són neutres (no estan electritzats). Per tant, el globus té la mateixa quantitat de càrrega positiva que de negativa i els cabells, també.

 

globuspel2

2n) Freguem el globus i els cabells. Quan freguem tots dos materials algunes càrregues negatives passen dels cabells al globus.

 

globuspel3

3r) El globus i els cabells s’atrauen perquè el globus té, ara, a la superfície, més càrregues negatives que positives i els cabells tenen, a la superfície, més càrregues positives que negatives.

 

És a dir, el globus està carregat negativament i els cabells positivament. Com són càrregues de signe contrari el globus i els cabells s’atrauen.

Explicació del VÍDEO. 2.- Per què el globus, després fregar-lo amb els cabells, atrau papers petits?

globuspel11r) Tenim un globus i els cabells. Tots dos materials són neutres (no estan electritzats). Per tant, el globus té la mateixa quantitat de càrrega positiva que de negativa i els cabells, també.

globuselec

2n) Freguem el globus i la llana. Quan freguem tots dos materials algunes càrregues negatives passen de la llana al globus. Per tant, el globus té, ara, a la superfície, més càrregues negatives que positives.

globuspaperet2

3r) Acostem el globus electritzat negativament als paperets. Això fa que la força de les càrregues negatives de la superfície del globus orienten les càrregues dels paperets de manera que per l’extrem més pròxim hi ha càrregues positives.

 

És a dir, el globus està carregat negativament i els paperets positivament. Com són càrregues de signe contrari el globus i els paperets s’atrauen.

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: