Enviat per: Llidó | 15 Juny 2009

Un simulador per comprendre les estacions de l’any

 

nebraska

Aquesta pàgina, http://astro.unl.edu/naap/motion1/animations/seasons_ecliptic.html, és un simulador de les estacions de l’any.

Què pots fer amb el simulador?

Pots observar dues coses, per separat o alhora, si pitges a la part inferior dreta de la pantalla “start animation”:

1r – Primera pantalla (esquerra) i els mesos (davall): quan la Terra és a la dreta del Sol (21 de juny) comença l’estiu i l’eix de la Terra està inclinat cap al Sol.

Quan la Terra és al darrere del Sol (21 de setembre) comença la tardor i l’eix no està tant inclinat cap al Sol.

Quan la Terra és a l’esquerra del Sol (21 de desembre) comença l’hivern i l’eix està inclinat en sentit contrari al Sol.

Quan la Terra és al davant del Sol (21 de març) comença la primavera i l’eix està una mica inclinat cap al Sol.

2n – Segona pantalla (part superior dreta) i tercera pantalla (part inferior dreta): indica la inclinació de les radiacions solars al llarg de l’any.

Fixa’t que des del 21 de març al 21 de setembre (primavera i estiu) l’hemisferi Nord (on ens trobem nosaltres) té més superfície il·luminada que a l’hemisferi Sud.

I fixa’t que des del 21 de setembre al 21 de març (tardor i hivern) l’hemisferi Nord (on ens trobem nosaltres) té menys superfície il·luminada que a l’hemisferi Sud.

Conclusió: les estacions es produeixen perquè l’eix de la Terra està inclinat i perquè aquest unes voltes apunta cap al Sol i altres en sentit contrari al Sol.

Dit d’una altra manera, si l’eix de la Terra sempre estiguera vertical (no inclinat) no hi hauria estacions. El clima, el paisatge, la fauna i la vegetació no serien com els actuals.

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: