Enviat per: Llidó | 24 Novembre 2009

Els cultius per fabricar combustibles és la solució als problemes mediambientals del petroli o el carbó?

Cap als anys 90, la idea d’utilitzar cultius – com la canya de sucre o les llavors de soja – per fabricar combustibles va semblar la solució als problemes mediambientals del petroli o el carbó. Però amb l’inici del nou mil·lenni, s’ha disparat entre la comunitat científica la veu d’alarma sobre la seua viabilitat. També se succeeixen els estudis que assenyalen els inconvenients dels biocombustibles.

De vegades el remei és pitjor que la malaltia, que sembla ser el que està passant, per ara, amb els biocombustibles. Segons un equip d’investigadors dels Estats Units, plantar cultius dedicats a la producció energètica està produint un augment indirecte d’emissions de gasos d’efecte hivernacle perquè:

• els agricultors es veuen obligats a destruir boscos verges i selves tropicals per aconseguir terreny cultivable.

• un estudi de la Universitat de Stanford es va dedicar a comparar imatges preses per satèl·lit entre 1980 i 2000. Les dades analitzades van revelar que més de la meitat de les collites provenien de selves tropicals verges i un 30% de selves ja danyades. “És el contrari del que recomanen els experts en polítiques mediambientals”.

• la desforestació incontrolada actual es produeix sobretot en països d’Amèrica del Sud, com Brasil, i al sud-est asiàtic, com Indonèsia o Malàisia

• els sòls desforestats no estan preparats per al conreu, i els agricultors es veuen obligats a utilitzar fertilitzants químics. Els més barats, que contenen nitrogen. La utilització d’aquests productes és molt perillosa, ja que allibera enormes quantitats d’òxid nitrós, molècula que té més capacitat per atrapar calor que el mateix CO2.

La solució que donen aquests científics per reduir les emissions de  CO2 quan es produeixen biocombustibles és “una política mediambiental que regule les emissions de gasos d’efecte hivernacle, protegesca les selves tropicals i done suport a bones pràctiques agrícoles on es regule l’ús del fertilitzants que continguen nitrogen”.

Quan lliges una notícia has de parar atenció sobre quin organisme l’ha generada. En aquest cas, les conclusions les han realitzades dos estudis científics: l’un – publicat a la revista Science – d’investigadors del Marine Biological Laboratory (MBL) als Estats Units i l’altre de la Universitat de Stanford, també dels Estats Units.

Si et parlen d’un tema científic has de contrastar el que diuen els científics i crear-te una opinió pròpia.

Font: Globaltalent

Per tant, atenció

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: