Enviat per: Llidó | 24 Novembre 2009

“L’origen de les espècies” de Charles Darwin fa, hui, 150 anys

El llibre “L’origen de les espècies“, de Charles Darwin (1809-1882), és l’obra de biologia probablement més important mai escrita. El naturalista anglès sostenia que els individus d’una mateixa espècie que estan més ben adaptats al medi tenien més probabilitats de sobreviure-hi que no els que estaven menys adaptats.

La primera edició es va publicar ara fa cent cinquanta anys, i les tesis que es plantejaven van moure una gran polèmica, perquè implicava que l’ésser humà descendia d’un avantpassat llunyà.

Darwin no va ser l’únic científic que a l’època va arribar a l’explicació de la selecció natural. El naturalista gal·lès Alfred Russel Wallace (1823-1913) va ser fonamental perquè eixira a la llum la teoria amb què Darwin treballava des del 1837, i de fet tots dos autors van arribar a la mateixa conclusió: els éssers vius han anat evolucionant al llarg del temps. Però tots dos tenien una discrepància fonamental: Darwin negava l’origen supranatural de l’ésser humà i Wallace, en canvi, postulava un ésser superior com a responsable últim.

Darwin va aportar una idea oposada a les creences religioses o místiques que imperaven fins a la data, basades en la idea de la creació com a base científica. La teoria presentada per Darwin va permetre canviar la forma d’estudiar la naturalesa, els efectes del seu entorn i el naixement de la Biologia moderna.

Fonts: VilaWeb i La Malla

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: