Enviat per: Llidó | 28 Novembre 2009

Hi ha vida a les profunditats marines

El fons marí és un lloc poc explorat; només en coneixem un 10%, i encara gràcies a les empreses petrolíferes, que són els únics que l’han investigat. En el fons de la mar hi ha molta vida que s’ha creat en un ambient de foscor permanent i condicions extremes. Ho acaben de confirmar els científics del Cens de la Vida Marina.

Per davall dels 200 metres de la superfície marina les algues i alguns microorganismes ja no poden fer la fotosíntesi perquè la foscor és permanent. A partir d’aquesta profunditat s’han observat ja 17.650 espècies. D’aquestes, només 5.772 s’han vist a més de 1.000 metres davall el nivell de la mar, i les observacions arriben fins els 5.000 metres. En aquesta expedició es fan fer servir xarxes d’arrossegament i a cada mostra es va veure una gran biodiversitat. Els científics han observat que de cada 50 espècies que treien, 45 eren d’espècies diferents. Moltes d’elles són noves per la ciència, especialment les de mida petita, com peixos de 10 centímetres de longitud i organismes de només un mil•límetres.

El que està veient-se en aquest estudi és que a la mar, al contrari que a la terra, el nombre d’espècies augmenta des de l’Equador fins al Sud ja que són més riques en fitoplàncton. El Cens de la Vida Marina finalitza a l’octubre de 2010, però els científics creuen que els projectes d’investigació continuaran perquè el fons marí encara és un gran desconegut per la comunitat científica.

Es pot contemplar el fons marí de tot el planeta, fins i tot el dels pols, per internet: el programa  més complet és Virtual Ocean (has de descarregar l’aplicació).

Fonts: VilaWeb i Lamalla


Categories

%d bloggers like this: