Enviat per: Llidó | 8 Desembre 2010

“Colesterol bo” i “colesterol dolent”

Hi ha gent que diu que l’excés de colesterol no té efectes sobre la salut i, per tant, que això no afecta el sistema circulatori.

Durant un temps el colesterol es considerava dolent. Després es va veure que depenia de la manera com es combinava amb altres molècules i va sorgir el concepte de colesterol “bo” i “dolent”. En realitat és el mateix colesterol empaquetat de maneres diferents. El colesterol és un lípid, una substància greixosa i, per tant, no pot viatjar per la sang sense més. Ha de fer-ho empaquetat amb unes proteïnes, en forma de lipoproteïnes .

Als laboratoris s’agafa sang i es centrifuga, i veuen que apareixen tipus diferents de lipoproteïnes que tenen densitats diferents. Per això hi ha les HDL (High Density Lipoprotein) o lipoproteïnes d’alta densitat o “colesterol bo”, i les LDL (Low Density Lipoprotein) que són les de baixa densitat o “colesterol dolent”.

El colesterol sempre és el mateix, però pot anar passant d’un tipus a l’altre segons la teua dieta, l’exercici físic que fas, si beus alcohol, si fumes o fas una vida amb massa tensions.  Tot això fa que el risc de patir un infart augmente si tens nivells alts de LDL i nivells baixos de HDL. Per això diem que les LDL són “dolentes” i les HDL són “bones”.

Quan hi ha un excés de les LDL apareixen els problemes en forma d’aterosclerosi. Això és la formació de plaques d’ateroma a les parets de les nostres artèries. Aquestes plaques estan fetes d’acumulacions de LDL junt amb cèl·lules, fibres, plaquetes i unes quantes coses més i el que fan és tapar el pas de la sang. Si el tap és prou gran apareix l’infart.

En realitat els metges no dubten de la relació entre nivells elevats de colesterol i l’arteriosclerosi. També han vist que disminuir els nivells de colesterol LDL fins a nivells normals disminueix el risc d’infart. Poca broma!

Més informació

Mira. Un lloc on comentar coses que em sorprenen. Com un centpeus xafarder del qual em van parlar quan era xic.

Fundation for Science, Health and Education

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: