Enviat per: Llidó | 7 Març 2011

El cel a Xàbia al març de 2011

La cara pròxima de la Lluna

A l’alba

 

Venus se’ns farà ben visible per l’horitzó est poc abans de l’eixida del Sol.

A la nit

Saturn, actualment en la constel·lació de la Verge, esdevindrà el planeta principal del cel. Ara ja surt per l’horizó est poc després de la posta del Sol. El dia 20 de març la Lluna es situarà ben a prop del planeta. Bon moment per identificar-lo.

Al tardet

Mercuri anirà augmentant en altura i es veurà cada vegada millor després d’amagar-se el Sol.

La Lluna

La Lluna serà nova el dia 4 de març, mentres que el 13 la veurem com a quart creixent, el dia 19 de març farà el ple i el 26, quart minvant.

Cal estar atent al dia següent, el 20 de març. La Lluna es trobarà en el punt més pròxim a la Terra, el perigeu, a només 256.575 km de la Terra. Per tant, la veurem ben gran al cel. Estarà en l’apogeu, el punt més allunyat, i, a més a més, en fase de lluna plena el pròxim dia 12 d’octubre. Serà el moment de mímima grandària de la Lluna.

Curiositats

El dia 6 una Lluna creixent ben fina es posarà ben a prop del planeta Júpiter.

El dia 15, només durant els primers minuts després de la posta de Sol, Júpiter es trobarà amb el planeta Mercuri. La trobada celeste durarà poc ja els dos planetes s’amagaran poc després de les 20:00 h.

Aquest mes Júpiter ens deixa al vespre durant uns mesos. Ja es veu molt baix a l’horitzó oest poc després de la posta de Sol. El planeta gegant ens abandona finalment i no tornarà fins principis de maig però això serà poc abans de l’eixida del Sol.

Aquest mes, cal no oblidar-ho, és també el mes del canvi d’hora. La nit del dissabte 26 al diumenge 27 es canviarà l’hora per passar a l’horari d’estiu. A les 2 de la matinada caldrà avançar els rellotges 1 hora per posar les agulles a les 3 hores. Per tant, la nostra hora oficial anirà 2 hores per davant de la solar.

Més informació a ASTROBANYOLES, a Pols d’estels i a l’Observatori Astronòmic de València.

Foto: APOD

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: