Enviat per: Llidó | 7 Març 2011

La gravetat no és igual a tota la Terra

Les zones acolorides de roig ens mostren àrees on la gravetat és lleugerament més intensa del que és habitual. Les àrees blaves mostren les regions on la gravetat és menys intensa

La intensitat de la gravetat a la Terra no és igual en tota la seua superfície (la gravetat a nivell de la mar, de mitjana, és d’uns 9’8 m/s2) perquè depén de la massa, cosa que indica que hi ha zones de la Terra amb més massa per unitat de volum, és a dir, amb més densitat que d’altres.

La màxima gravetat que hi ha a la Terra és a la superfície. A més alçada, des de la superfície terrestre menor serà la gravetat. Quan ens endinsem a l’interior de la Terra, la gravetat disminueix, ja que cada vegada més part del planeta ens queda per damunt i menys per davall. Amb això podem assegurar que al centre de la Terra la gravetat és zero perquè s’igualen les forces d’atracció entre tots dos cossos.

La gravetat varia a causa de:

– la forma ovalada de la Terra: la gravetat augmenta segons ens acostem als pols.

– la rotació de la Terra produeix una acceleració centrífuga que assoleix la potència màxima a l’equador (g=9’78 m/s2) i mínima als pols (g=9’83 m/s2).

– el que hem explicat al principi sobre la composició de l’escorça. Per exemple, a l’escorça oceànica la gravetat és major que a la continental.

Per una altra banda, la força gravitatòria terrestre és lleugerament menor al nord del Canadà, concretament al voltant de la badia d Hudson, i més intensa en alguns punts dels Andes. Així ho han confirmat els satèl·lits bessons Grace (Gravity Recovery Climate Experiment), amb els quals s’ha elaborat un mapa de la gravetat. Es creu que la presència d’un antic casquet gracial que recobria el nord d’Amèrica fins fa vint mil anys és responsable de l’anomalia, ja que l’escorça terrestre en aquesta zona té una espessor menor i un massa més feble.

Més informació sobre la gravetat i la caiguda lliure a MATAWIKI.

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: