Enviat per: Llidó | 25 Març 2011

De vegades, el sexe no depén dels cromosomes

Tortuga babaua

El més freqüent és que la genètica determine el sexe. Però no és sempre qüestió de cromosomes. Per exemple, en els cocodrils, en la majoria de tortugues i alguns llangardaixos, l’ambient determina el sexe de les cries. Molts peixos i mol·luscs són hermafrodites i es comporten com a mascles o com a femelles segons el comportament del seu grup social. A més, la contaminació causa desequilibris en la sexualitat d’alguns animals.

Els factors ambientals determinen el sexe dels fills de la tortuga babaua de la Mediterrània. Si la temperatura d’incubació és alta naiexeran femelles, si és baixa naixeran mascles, i en termes intermedis naixeran individus d’ambdós sexes. En els cocodrils i en els caimans, les temperatures baixes quasi tots seran femelles i les altes, mascles. En altres rèptils, les temperatures intermèdies generen mascles, i les altes o baixes, femelles. Sembla que té a veure amb les hormones sexuals que són sensibles a la temperatura i a la humitat.

En el cas dels peixos àngel, un mascle només domina un territori del fons de la mar i s’aparella amb totes les femelles que hi naden. Quan ell mor, la femella més grossa es transforma en mascle i assumeix el seu paper.

El peix fadrí que habita els fons rocosos de la Mediterrània és hemafrodita seqüencial, és a dir, poden canviar de sexe al llarg de la seua vida. No és un fet programat sinó una possibilitat que depén de les circumstàncies socials. Els òrgans masculins i femenins de les escopinyes maduren simultàniament: Primer expulsen l’esperma i després els òvuls.

D’una altra banda, s’han trobat carpes mascle amb ovaris producte de la concentració de substàncies químique tòxiques. Les femelles del caragol Nucella lapillus – a causa de productes contaminants -desenvolupen òrgans masculins que, en créixer, poden taponar la seua vagina, tornant-les estèrils. I hi ha molts més exemples de desequilibris sexuals provocats per substàncies nocives.

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: