Enviat per: Llidó | 28 febrer 2013

Infromació bàsica sobre els antibiòtics

Trobareu la informació completa a La Ciencia y sus demonios: “Siete cosas que deberías saber sobre los antibióticos”. Vos en faig un resum.

1.- Què són els antibiòtics?

És una substància que mata els bacteris que envaeixen el cos humà.

2.- D’on procedeixen els antibiòtics?

Hi ha antibiòtics naturals com els que produeixen alguns bacteris i fong. La indústria química ha produït variants d’antibiòtics naturals per evitar el problema de lles resistències bacterianes, com ara l’ampicilina. La indústria farmacèutica ha fabricat productes antibacterians, per exemple les quinolones.

3.- Per què són tòxics els antibiòtics per als bacteris?

Perquè els antibiòtics enverinen la paret dels bacteris i uns altres bloquegen la fabricació de proteïnes o la transcripció de l’ARN.

4.- Són innocus els antibiòtics per als humans?

Els antibiòtics no són completament innocus. Si es prenen durant un temps poden produir danys a les cèl·lules encarregades de la digestió i de l’excreció, com ara les del fetge i les dels ronyons; alteren el funcionament dels mitocondris de les cèl·lules i les deixa sense energia; maten indiscriminadament tots els bacteris del nostre cos, per tant, també, els bacteris que ens beneficien; i el més anomenat, l’ús d’antibiòtics de manera indiscriminada poden generar problemes de resistències.

5. Què són els bacteris resitensts  i per què hi apareixent?

Els bacteris són éssers vius  i per tant evolucionen. Com els bacteris es reprodueixen ràpidament incorporen gens o aquests muten amb molta freqüència i apareixen bacteris que resisteixen els antibiòtics. Per tant, els antibiòtics ha de ser usats exclusivament quan hi haja contància d’infecció bateriana: només si ho indica un metge.

6. Com són les resistències a nivell molecular?

Cada antibiòtic té la seua diana molecular a la cèl·lula. El mecanisme de resistència consisteix a alterar la diana per tal que aquesta no siga reconeguda per l’antibiòtic. També, es pot transportar fora de la cèl·lula l’antibiòtic, allunyant-lo de la diana.

7. Quan es converteixen en un problema els antibiòtics?

Els antibiòtics contstitueixent una teràpia molt bona contra les infeccions. Tant que han salvat milions de vides i permeten operacions quirúrgiques. L’ús indiscriminat dels antibiòtics produeix soques bacterianes multirresistents, a les quals no podrem combatre quan ens infecten.

Però els antibiòtics tenen efectes secundaris i ha de ser usats com a mesura última. Els antibiòtics s’han de fer servir quan tot falla i hem d’evitar mals majors. L’ús indiscriminat produeix soques bacterianes multirresistents, a les quals no podrem combatres quan ens infecten.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: