Enviat per: Llidó | 8 Desembre 2013

Les plantes paràsites: el vesc i la fonollada groga

El vídeo “Plantes paràsites: viure a costa del altres” parla d’alguns vegetals, com el vesc (Viscum album) o la fonollada groga (Odontites lutea), que han trobat una estratègia per sobreviure en condicions diverses: parasitar.

Hi ha dos grups principals de plantes paràsites: les hemiparàsites i les holoparàsites. Les hemiparàsites poden connectar o no amb un hostatjant, en altres casos, necessiten viure damunt d’una planta hostatjant; és el cas del vesc i la fonollada groga. I després hi ha les holoparàsites, que necessiten sempre hostatjar-se en una planta perquè no tenen capacitat fotositètica.

El vesc parasitant un bedoll

El vesc (Viscum album) parasitant un bedoll

El vesc viu al damunt de branques, principalment en arbres de fulla caduca, com rourespomeres o pollancres, però també sobre algunes varietats de pins. És una planta que es considera perillosa d’ingerir perquè s’ha de tenir en compte que les baies són molt tòxiques. Les llavors del vesc arriben a les plantes hostatjadores a través de les dejeccions d’ocells. Estan recobertes d’una substància enganxosa i quan germinen claven els haustoris, ja que no tenen arrels, que penetren l’escorça. Així, xucla l’aigua i els nutrients que corren per la saba de l’arbre, que evidentment no creixerà al mateix ritme i acabarà morint abans que altres individus no parasitats.

La fonollada groga (Odontides lutea) és una planta semiparàsita

La fonollada groga (Odontides lutea) és una planta semiparàsita

Per una altra banda, observant llocs i plantes, s’ha comprovat que en zones contaminades hi ha un creixement excepcional de plantes com la fonollada groga (Odontites lutea). Parasitant de forma molt subtil, a través de les arrels, la fonollada groga prolifera ufanosa en ambients altrament impossibles.

L’aparició de plantes paràsites en diverses èpoques de la història evolutiva permet assenyalar-les, no com una malaltia, sinó com una estratègia adaptativa més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: