Enviat per: Llidó | 16 Desembre 2013

Què hi ha davall del gel de l’Antàrtida?

Topografia subglacial i batimetria de roca subjacent per sota de la capa de gel de l'Antàrtida

Topografia subglacial i batimetria de roca subjacent per sota de la capa de gel de l’Antàrtida

L’Antàrtida és el continent on s’ubica el Pol Sud, tot envoltat per l’oceà Antàrtic. Té una extensió de  14 milions de quilòmetres quadrats i per davall de  l’espessa capa de gel – d’una mitjana d’1’6 km de gruix i que conté el 80% de l’aigua dolça de la Terra – hi ha sòl (a diferència del Pol Nord, on a sota el gel només hi ha les aigües de l’Oceà Àrtic).

Què hi ha davall del gel de l’Antàrtida?

L’estudi geològic de l’Antàrtida ha estat en gran manera obstaculitzat pel fet que el 98% del continent està cobert permanentment amb una capa gruixuda de gel. Tanmateix, noves tecnologies com la teledeteccióradar penetrant de terra i les imatges satel·litals han començat a revelar les estructures que hi ha sota el gel.

I ara, la NASA i el British Antarctic Survey – amb l’ajuda de satèl·lits, làsers i radars – han elaborat:

•  El Bedmap2, (cliqueu damunt de la imatge i n’obtindreu una més ampliada del relleu que hi ha davall del gel)

•  El mapa més detallat del continent amagat davall la capa blanca de gel i el relleu de la superfície amb gel (moveu la barra vertical per comparar el relleu rocós i la superfície de gel)

•  El vídeo explicatiu de com s’ha realitzat el mapa. Observeu la variació de la banquisa al llarg de l’any.

La variació al llarg de l’any de la cobertura del gel marí o la banquisa

Hi ha una variació al llarg de l’any de la cobertura de gel marí. Durant l’estiu, el continent antàrtic té una superfície de 14 milions de  km². Durant l’hivern, la mar que l’envolta es congela i forma una banquisa. Això fa que la seua superfície augmente fins als 30 milions  de  km². Aquest característica, com s’ha dit, es repeteix any rere any amb el canvi de les estacions i el gel marí o banquisa es redueix només a uns 3 milions  de  km² a l’estiu. Aquesta banquisa és també molt important per a la vida marina. No només per tal que descansen les foques i els pingüins de les seues immersions diàries per a la recerca d’aliment. També ho és com a base d’un ecosistema microscòpic i d’on depenen molts d’altres organismes.

El llac subglacilar Vostok

Finalment, també, després de 22 anys d’iniciat el projecte, els científics russos han pogut finalitzar la perforació del gel que recobreix el llac Vostok a l’Antàrtida. Sota una capa de gel de gairebé 4 Km hi ha el llac pròpiament dit, format per aigua líquida. L’estudi de la presència de vida microbiana ens podria aportar molta informació sobre l’origen de la vida al planeta Terra i sobre la possibilitat de la seva existència en sistemes anàlegs com podria ser el satèl·lit de Júpiter, Europa que se sap que manté un oceà líquid sota la superfície gelada.

El llac subglacial Vostok

El llac subglacial Vostok

En aquesta pàgina podreu veure un vídeo que explica com “Un grup de científics russos acaben de fer un descobriment espectacular a l’Antàrtida: un llac d’aigua on cap home hi ha posat mai els peus! Feia vint anys que estaven perforant el glaç antàrtic”.

 http://www.tv3.cat/videos/3944690/Llac-sota-lAntartida

Més informació

ENTRADA RELACIONADA: Variació de la banquisa la llarg de l’any


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: