Enviat per: Llidó | 22 Desembre 2013

Com les mosques se subjecten a les parets

Mosca comuna o domèstica (Musca domestica)

Mosca comuna o domèstica (Musca domestica)

Tots hem contemplat com les mosques (Musca domestica) es passegen per la paret, la finestra o el sostre. I la pregunta es planteja de seguida. Com s’ho fan per caminar en vertical o fins i tot cap per avall sense problemes? No només les mosques. Molts insectes i petits animals han trobat la manera. Des de les marietes fins les sargantanes, de les aranyes als escarabats.

La relació superfície-volum fa que un animal note més o menys la gravetat

Aquest principi diu que a mesura que un cos es fa petit, el seu volum disminueix molt més de pressa que la seua superfície (mida). Això vol dir que el seu pes, que depèn del volum, es redueix proporcionalment molt més del que sembla. En el cas de la nostra mosca, com és un animal de volum molt petit pesarà molt poc i no notarà tant la força de la gravetat com els animals grans.

La fricció, la tensió superficial o l’adhesió, per als animals petits són més determinants que la gravetat

Quan un animal petit – com la nostra mosca – pose les seues potes sobre una paret notarà una major fricció. També, la humitat que tenen les seues potes – sempre estan llepant-se-les – generarà una major adhesió a la paret, gràcies a la tensió superficial de l’aigua. Aquestes forces en la nostra petita mosca – amb poc pes – són majors que la força de la gravetat sobre el seu cos. Dit d’una altra manera, les forces generades per la fricció i l’adhesió contraresten – en un tres i no res – la força de la gravetat i la mosca es manté a la paret, al vidre o al sostre.

L’evolució ha fet que l’extrem de les potes tinga una superfície molt gran

Els peus de la mosca contenen unes terminacions plenes de pèls viscosos que els permeten enganxar-se a qualsevol rugositat microscòpica de la superfície.

Daniel Closa:

“Ens sorprèn que un insecte es desplaci per una paret aparentment sense problemes. L’error que cometem és oblidar que per ells, la tirania de la gravetat és molt menor que per nosaltres.”

“No deixa de ser interessant que la manera com entenem i experimentem el món depengui, no només dels nostres sentits sinó de coses tan aparentment intranscendents com les dimensions dels nostres cossos.”

Font: “Mosques, parets i la percepció del món”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: