Enviat per: Llidó | 29 Desembre 2013

“Per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal; per Any Nou, un pas de bou; i per Reis, mitja hora creix”

La cultura popular està plena de refranys sobre “El cicle de l’allargament del dia”

Un dels més coneguts és el refrany  que  diu: “Per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal; per Sant Esteve, un pas de llebre; per l’any nou, un pas de bou i per Reis, el dia creix”. Aquesta dita fa referència a les hores de llum solar diàries que hi ha a mesura que ens acostem al solstici d’hivern (21 de desembre) i, també, a partir dels dies posteriors al 21 de desembre.

Trajectòria del Sol al solstici d'hivern (21 de desembre) i al solstici d'estiu (21 de juny)

Trajectòria del Sol al solstici d’hivern (21 de desembre) i al solstici d’estiu (21 de juny)

Ara bé, l’apreciació d’aquest refrany sobre l’astronomia diürna és certa des del punt de vista científic o astronòmic?

Si volem saber-ho científicament – una vegada formulada la hipòtesi que extraiem del refrany – haurem d’arreplegar les dades astronòmiques en l’espai de temps que fa referència la dita i interpretar-les adequadament. Per tant, les quantificarem seguint – per a la nostra latitud i longitud – l’hora d’eixida i posta del Sol.

En concret, pararem atenció sabent als dies indicats per la dita. Sabem que santa Llúcia és el dia 13 de desembre, el solstici d’hivern el 21 de desembre, Nadal el 25 de desembre, sant Esteve el 26 de desembre, Any Nou l’1 de gener i el dia de Reis el 6 de gener.

L’objectiu és saber quant de temps és un pas de puça, un de pardal i un de bou, i sabrem si – científicament o astronòmicament – la dita és certa o falsa. És a dir, cal verificar la hipòtesi amb dades astronòmiques, tot i aplicant el mètode científic.

L’explicació ben clara i didàctica la dóna “El refranyer català i la durada del dia al desembre” que Carles Puncernau publicà al seu blog.

Nota: Les dades d’eixida i de posta de Sol estan calculades per a Girona però són també vàlides per a Xàbia, ja que ens trobem a una latitud i a una longitud molt aproximada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: