Enviat per: Llidó | 24 febrer 2014

Les exploracions petrolieres a la costa valenciana: “Sobra opinió, falta coneixement”

Des de fa poc temps, diverses companyies petrolieres internacionals han mostrat interés per explorar les aigües profundes de la nostra costa, amb l’esperança de trobar-hi gas i petroli.

Mariano Marzo – catedràtic d’estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli a la Universitat de Barcelona – assegura, en una entrevista al setmanari El Temps, que les exploracions petrolieres a la nostra costa no suposen cap risc per a les persones, l’entorn i la fauna marina.

Fotografia: Jordi Play

Fotografia: Jordi Play

“L’alarma social entorn de les exploracions sísmiques l’han provocat entitats ecologistes i lobbies del sector turístic sense coneixement de causa i de forma imprudent.”

“Que mirin Noruega! Un país amb una sensibilitat ambiental extraordinària té totes les seves costes del mar del Nord amb una franja de permisos d’exploració i d’explotació d’hidrocarburs.”

“La informació arriba molt distorsionada i enfocada a interessos concrets.”

“I quant hidrocarbur vessem al mar provinent de la condensació del consum del petroli a les nostres ciutats? Hem de creure que al sector turístic els clients els arriben nedant i a peu, només? Hem de ser seriosos i no deixar-nos portar pels interessos de determinats lobbies que sota l’excusa que el que volen és preservar uns llocs de treball, suposadament en perill per l’agressió al paisatge, s’oposen a qualsevol discussió una mica crítica sobre els paràmetres que regeixen el sector turístic. ”

“Però no és ètic generar alarma social i no dir la veritat. Molts diuen no al petroli però omplen el dipòsit de gasolina, i són els mateixos que apliquen la dita de “mort el gos, morta la ràbia”, és a dir, si aturen els processos d’estudi i d’explotació, que estan regulats per la UE, eradicaran el problema de les energies fòssils.”

“Sobra opinió, falta coneixement. Qualsevol persona amb sentit comú pot entendre que si aquestes proves d’exploració comportessin un risc per a la població o l’entorn, no serien autoritzades.”

“Però determinats lobbies s’aprofiten del sentiment d’antipatia que generen a casa nostra els hidrocarburs –encara que representen el 80% de l’energia que s’utilitza al món, també als Països Catalans– i del desconeixement de les tècniques d’extracció per a generar més rebuig en la societat i crear un estat d’alarma social que els afavoreixi. És una barreja d’interessos concrets, falses creences i ideologies, totes molt respectables, però que acaben convertint en veritat absoluta i coneixement allò que només és una opinió.”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: