Enviat per: Llidó | 15 Març 2014

1.- BIODIVERSITAT I ADAPTACIÓ

La biodiversitat

La biodiversitat i adaptació

1.- Biodiversitat i adaptació

La gran varietat d’éssers vius existents en la biosfera rep el nom de biodiversitat. La biodiversitat és valorada com un bé en si mateixa, perquè totes les espècies d’éssers vius participen del bon funcionament de la biosfera. Així, per exemple, l’existència d’una gran varietat d’insectes és indispensable per a la pol·linització de les diferents plantes que hi ha. A més, la biodiversitat genera nombrosos beneficis a l’ésser humà. Els éssers vius tenen una participació destacable en l’elaboració d’aliments i en l’aportació de matèries primeres per a la indústria. Per això, cal fer tot el possible per a preservar la biodiversitat del planeta.

La desaparició d’alguns éssers vius és un fet natural, encara que, en l’actualitat, l’ésser humà està accelerant aquest procés. Les causes més destacades de l’extinció de les espècies són la cacera i la pesca indiscriminades, la destrucció dels espais naturals, la contaminació ambiental i la introducció d’espècies noves.

La pupil·la de l'ull s'adapta segons la intensitat de la llum.

La pupil·la de l’ull s’adapta segons la intensitat de la llum.

Per una altra banda, l’adaptació és la resposta dels éssers vius per poder sobreviure quan un medi ambient canvia. L’adaptació d’un ésser viu es produeix al cap de diverses generacions. L’adaptació és un mecanisme d’evolució dels éssers vius.

1.1.- La biodiversitat

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

IES Josep Font i Tries

Si mires al teu voltant observaràs que convivim amb moltíssims éssers vius: arbres, ocells, granotes, insectes, peixos, etc. Amb l’ajuda d’un bon microscopi pots veure molts altres éssers diminuts (algues, fongs, bacteris, etc.) que viuen al sòl, a medis aquàtics (llacs, rius, oceans, etc.), a l’aire o, fins i tot, al nostre cos.

La grandària dels éssers vius pot variar des d’algunes micres (bacteris) fins a més de 100 metres (sequoies). La forma dels éssers vius també és molt diversa: els peixos tenen forma allargada i acaben en punta per nadar millor, les aus pesen poc i tenen ales per volar, les plantes tenen les fulles diferents per captar la llum del Sol i no perdre aigua, alguns animals tenen colors o formes per passar desapercebuts, etc. A més, trobem diferències en la seua manera d’alimentació: els que fabriquen els seus propis aliments (les plantes) i els que s’alimenten d’altres éssers vius (herbívors, carnívors, paràsits, etc.).

Encara que actualment es coneixen a prop de 2 milions d’espècies diferents d’éssers vius, els científics calculen que n’existeixen de 10 a 30 milions. Aquesta riquesa d’espècies, que podria semblar excessiva, és necessària perquè tots fan falta per poder viure. En efecte, en aquest món cada espècie fa el seu paper, des de les plantes que donen menjar als animals herbívors, fins als organismes (bacteris, centcames, escarabats, etc.) que descomponen els cadàvers en sals minerals per tal que les plantes puguen alimentar-se.

La diversitat de les espècies és una font de riquesa per a la humanitat perquè ens dóna: vestits (el cotó, el lli,…) i calçats (el cuiro, l’espart,…), materials per a la construcció de vivendes, medicaments, oxigen, materials per a l’esport i la cultura, i energia.

D’altra banda, les principals causes que provoquen la disminució de la diversitat d’espècies són: la destrucció dels boscos (per obtindre fusta, fer carreteres i urbanitzacions), la contaminació del medi (aire, aigua, sòl), la sobreexplotació (per exemple, la pesca excessiva), i la introducció d’espècies que no són pròpies d’un lloc (fa molts anys, la introducció de conills a Austràlia va posar en perill la supervivència dels cangurs i d’altres herbívors).

1.2.- L’adaptació

Adaptació hidrodinàmica

Adaptació hidrodinàmica

Adaptació aerodinàmica

Adaptació aerodinàmica

Hivernació

Hibernació

Arbre de fulla caduca

Arbre de fulla caduca

migració d'ocells

Migració d’ocells

Tipus de becs

Tipus de becs

Amb urpes

Potes per no enfonsar-se

Potes per nadar

Potes per nadar

Potes per caçar

Potes per caçar

Potes per subjectar-se

Potes per subjectar-se

Podem trobar espècies d’éssers vius per tota la superfície dels continents, des de les fredes zones polars fins a les càlides selves tropicals, des d’altes muntanyes fins al nivell de la mar. I igualment dins l’aigua: alguns viuen a prop de la costa, d’altres lluny, i alguns fins i tot en les zones profundes dels oceans. Els óssos polars, per exemple, no poden viure a la selva; o les algues no poden viure fora de l’aigua. Per tant, cada espècie viu en el medi ambient on es pot adaptar.

Introducció – 2. Concepte de biodiversitat

Adaptació

La destrucció de la biodiversitat

8. La importància de la biodiversitat

9. Espècies en perill d’extinció

Més informació

PRESENTACIÓ FLASH: Adaptació i supervivència

PRESENTACIÓ FLASH: (adaptació) –  Canvis estacionals de la grandària de la població

PRESENTACIÓ FLASH: (adaptació) –  La competència pels recursos

PRESENTACIÓ FLASH: (adaptació) –  La grandària de la població

VÍDEO: La biodiversitat a Catalunya

VÍDEO: Fertilitzants i biodiversitat

VÍDEO: El pi negre i la biodiversitat

VÍDEO: Biodiversitat marina a la gran pantalla

VÍDEO: Passeig botànic per Sanaüja

Resum

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: