Enviat per: Llidó | 19 Abril 2014

Café i cafeïna

La bevedora de cafè, oli de l'any 1888 d'Ivana Kobilca al Museu Nacional de Ljubljana (Eslovènia).

La bevedora de cafè, oli de l’any 1888 d’Ivana Kobilca al Museu Nacional de Ljubljana (Eslovènia). Viquipèdia

El café és la beguda que s’obté del fruit i de les llavors d’un arbret del mateix nom. El cafè és la segona mercaderia més comercialitzada al món després del petroli. Les dues espècies cultivades són Coffea arabica (la qual proporciona el 75% de la producció mundial) i Coffea canefora (sinònim Coffea robusta). El conreu del café es troba molt desenvolupat a nombrosos països tropicals, especialment al Brasil, que acumula una mica més d’un terç de la producció mundial de café. Hi ha un major consum a països com a la Gran Bretanya, als EE UU i als països nòrdic.

Llavors de la planta del cafè en diversos estadis de maduresa.

Llavors de la planta del cafè en diversos estadis de maduresa. Viquipèdia

Quins components té el café?

Esquema molecular de la cafeïna (s'ometen alguns àtoms de carboni i d'hidrogen)

Esquema molecular de la cafeïna (s’ometen alguns àtoms de carboni i d’hidrogen)

El café que prenem és una infusió que conté cafeïna, petites quantitats de vitamines i d’alguns elements químics (sals minerals: potassisodicalcimagnesi; àcids orgànics: cafeilquínics o clorogènics; també conté trigonelina, que es transforma en amida nicotínica durant el període de torrefacció; i cafeïna).

La cafeïna pren noms diversos segons la procedència d’extracció: teïna, mateïna, guanina,…

La concentració de cafeïna al café pot variar en funció del país en què es consumeix, en general aquesta és de 50-55 mg per cada 100 g de café. Això significa que cada café (torrat mòlt) que prenem (150g) conté uns 80 mg de cafeïna de mitjana; del café instantani és de 60 mg; i del café descafeinat, de 3 mg.

Quins efectes produeix la cafeïna en les persones?

L’únic ingredient del café al qual se li atribueix el fet de modificar el comportament de les persones és la cafeïna. La cafeïna és una droga psicoactiva i estimulant. Una droga psicoactiva és una agent químic que actua sobre el sistema nerviós central i que té com a conseqüència alguns canvis en la percepció, l’ànim, l’estat de consciència i el comportament. Un estimulant és una droga que augmenta els nivells d’activitat motriu i cognitiva, reforça la vigilància i els estats d’alerta i d’atenció  i disminueix el temps de reacció.

Com actua la cafeïna?

La cafeïna bloqueja els receptors d’adenosina. L’adenosina és un neurotransmissor que  té efectes sedants i inhibidors sobre l’activitat neuronal. Aquests efectes fan que augmente la son. Com la cafeïna fa que no passe el nivell adequat d’adenosina d’una neurona a l’altra perquè en aquesta no funcionen bé els receptors, provoca una disminució de la son.

La cafeïna estimula la secreció d’adrenalina a la sang. L’adrenalina és una hormona que segreguen les glàndules suprarenals a la sang en situacions d’alerta o d’emergència. Això explica per què quan prenem café tenim més atenció, alerta i capacitat de resoldre problemes.

Quins aspectes positius té la cafeïna en l’organisme?

• Millora l’estat d’alerta, l’atenció, la concentració i la capacitat per resoldre problemes, així com disminueix el temps de reacció.

• Augmenta la resistència i el rendiment en els esports, així com la recuperació després de fer-ne.

• Disminueix la fatiga temporalment.
• Estimula l’organisme a oxidar grasses quan es fa esport, doncs fa que augmente la concentració d’àcids grassos en la sang.
• Estimula el cor i l’aparell circulatori (augmenta la pressió sanguínia  temporalment, dilata les venes, augmenta la freqüència cardíaca…),
l’aparell respiratori i el sistema nerviós.
• Estimula el còrtex del cervell i el tronc del cervell del sistema nerviós, fet que fa que augmente la intensitat mental.
• Et fa sentir millor, més feliç, més energètic, amb major estat d’alerta i més sociabilitat.
• Disminueix la son.

Quins aspectes negatius té la cafeïna en l’organisme?

• La cafeïna és una droga i, per tant, crea addicció. De fet, la cafeïna és una de les tres drogues que afecten l’humor més utilitzades en el món, juntament amb la nicotina i l’alcohol.

• Fa un efecte semblant a l’estrés en l’organisme.

• La cafeïna comença els seus efectes a l’organisme humà entre 15 i 30 minuts després del seu consum.  No s’elimina completament de l’organisme fins al cap de moltes hores (entre 4 i 8, depenent de la persona).
• Pot irritar l’estómac (fa que augmente la secreció de sucs gàstrics).
• Fa que la digestió dels aliments siga menys efectiva (relaxa els músculs del sistema intestinal).
• Si es pren en excés, pot produir efecte diürètic (provoca la pèrdua d’aigua i sodi mitjançant l’orina).
• Provoca “baixons”, fatiga, al cap d’una estona. Quan “passen els efectes” de la cafeïna s’acaba també l’estat d’alerta i la “vitalitat” que ens proporciona  aquest agent químic.
• Afecta a la llargada i la qualitat de la son. El sistema nerviós es troba massa estimulat per a permetre un son profund, llarg i relaxat.
• A vegades (en principi si no es fa esport), fa treballar més del normal el pàncrees per a reduir l’excés de glucosa en sang.
• La sensibilitat a la cafeïna disminueix i cada vegada es necessita més  cafeïna per a sentir els mateixos efectes.
• Existeix la sobredosis de cafeïna, que produeix atacs de pànic, ansietat crònica i palpitacions.

Determinació de cafeïna en productes comercials diferents

Beguda                        Guaranà   Red Bull   Coca-cola   Nestea   Café curt   Café llarg   Café desc. llarg   Nescafé normal   Nescafé desc.

Volum (ml)               250               250              330                  330           50                  55                    55                                 En un sobre                En un sobre

mg cafeïna ració    73,1              76,4             29,9                 12,2          111,7             114,9              1                                    75,1                               3,1

La gràfica següent és una comparativa dels mg de cafeïna per litre de beguda d’un estudi:

http://issuu.com/instituttorredelpalau/docs/tdr

La concentració més alta correspon al café curt i llarg, seguit de les begudes energètiques, els refrescs de cola, els Nestea i el café descafeïnat.

A partir del coneixement exhaustiu de la substància i les seues concentracions en diferents presentacions és possible establir pautes saludables de consum. Fóra desitjable que aquest coneixement arribàs a la població a través de les actuacions de les autoritats sanitàries.

L’última finalitat de la ciència hauria de ser sempre el benestar de les persones.

Fonts:

“Determinació analítica de cafeïna en diferents productes comercials”

“Les begudes estimulants. Efectes del café i del Red Bull en l’esport”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: