Enviat per: Llidó | 11 Mai 2014

Les pseudociències i les conspiracions

El terme pseudociència s’aplica a totes aquelles pràctiques que, amb pretensió de ser científiques, trenquen algun principi de la filosofia de la ciència o del mètode científic. Pseudocientífic té el sentit de pretesament científic. Per tant, no és ciència.

Aquests dos paràgrafs són de Carl Sagan:

La ciència […] planteja hipòtesis de manera que poden refutar-se. Es confronta una successió d’hipòtesis alternatives mitjançant experiment i observació. Per descomptat, quan es descarta una hipòtesi científica es veuen afectats els sentiments de propietat, però es reconeix que aquest tipus de refutació és l’element central de l’empresa científica.

La peseudociència és just el contrari. Les hipòtesis solen formular-se precisament de manera que siguen invulnerables a qualsevol possibilitat de refutació, amb la qual cosa en principi no poden ser invalidades. Els practicants es mostren cauts i a la defensiva. S’oposen a l’escrutini escèptic. Quan la hipòtesi dels pseudocientífics no aconsegueix quallar entre els científics s’al·leguen conspiracions per suprimir-la.

Amb una il·lustració:

Per una altra banda, la teoria de la conspiració és la creença que un complot està al darrere d’un fet (en el nostre cas científic). Aquesta gent que veu conspiracions per tot arreu creu que l’elit econòmica, els governs i les grans empreses manipulen els avenços de la ciència per als seus interessos amb la finalitat de mantenir i augmentar el seu poder i la seua influència sobre la gent comuna.

 

Què hi ha darrere de…?

Les energies alternatives al petroli, la parapsicologia, la psicoanàlisi, l’agricultura ecològica, el biomagnetisme, la fi de la fam, l’acupuntura, les prediccions astrològiques, les radiacions, els ovnis, el futur dels combustibles fòssils, el canvi climàtic, la quiropràctica, els extraterrestres, les vacunes, etc.

Aquí teniu el treball que ha estat elaborat per alguns alumnes a fi d’esclarir aquests dos conceptes.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: