Enviat per: Llidó | 24 Mai 2014

El tabaquisme. Quina és la composició d’un cigarret?

Composició d’un cigarret

Hi ha prop de 4.000 substàncies químiques al tabac i, almenys, 40 d’aquestes són cancerígenes per a les persones.

Els components bàsics del fum de tabac identificats amb més probabilitats de provocar malalties són els següents:

Quitrà:  En la seva forma de condensació, el quitrà és una substància de color marró de consistència viscosa que pot tacar d’un marró groguenc els dits i les dents dels fumadors.

També taca el teixit del pulmó. El benzopirè, ben establert com a substància carcinògena, és un hidrocarbur aromàtic policíclic prominent trobat en quitrà. És la substància fosca i enganxosa encarregada de dur la nicotina i altres productes químics del tabac fins als nostres pulmons.

Nicotina: La nicotina està entre els verins més tòxics i actua amb gran rapidesa. Pel que sembla, la nicotina és l’agent farmacològic més important i perjudicial al fum del tabac, i és la droga del tabac que provoca l’addicció dels fumadors.

Els seus efectes immediats inclouen l’augment de la freqüència cardíaca i la pressió arterial, la constricció dels vasos sanguinis, i efectes musculars, hormonals i metabòlics.

Pel que fa a una  exposició prolongada, pot contribuir, junt amb el monòxid de carboni al dany al revestiment dels vasos sanguinis, cosa que mostra que té un paper potencial a l’hora de causar malaltia coronària. També està implicada en alteracions reproductives i gastrointestinals.

Monòxid de carboni: Es forma quan s’encén un cigarret. Té molts efectes tòxics al cos, el més important dels quals és la disminució del transport d’oxigen a la sang. Com que el monòxid de carboni té una afinitat química per a l’hemoglobina dues-centes vegades més gran que la de l’oxigen, s’uneix preferentment amb l’hemoglobina, de manera que es redueix, així, la quantitat de sang oxigenada que circula als òrgans i als teixits del cos. El monòxid de carboni està fortament lligat al desenvolupament de la malaltia coronària i desenvolupa l’aterosclerosi.

Encara que el monòxid de carboni no és en si mateix una substància carcinògena, pot contribuir a càncers i a d’altres malalties de les vies respiratòries a causa del seu efecte inhibidor del mecanisme de neteja del moc de les vies respiratòries. En comptes d’eliminar-se, les substàncies tòxiques contingudes en el fum de cigarrets romanen a les vies respiratòries, provoquen inflamació i dany, i deterioren la funció pulmonar i augmenten la probabilitat de malaltia pulmonar.

Òxids de nitrogen: El fum dels cigarrets conté òxids de nitrogen en nivells relativament alts. És sabut que aquest gas que provoca dany pulmonar en animals d’experimentació similar al que es troba en fumadors, i pot ser responsable del dany pulmonar inicial que comporta un
emfisema.

Àcid cianhídric: Té un efecte directe, nociu sobre els cilis, part del mecanisme de neteja pulmonar natural en humans. La interferència amb aquest sistema de neteja pot causar una acumulació d’agents tòxics als pulmons, i fer augmentar així la probabilitat de desenvolupar malaltia.

Metalls: S’han detectat trenta metalls en el fum de tabac, com ara el níquel, l’arsènic, el cadmi, el crom i el plom.

Compostos radioactius: Són el poloni-210 i el potassi-40. Altres composts radioactius presents són el radi-226, el radi-228
i el tori-228. Està àmpliament demostrat que els compostos radioactius són substàncies carcinògenes.

Més informació:

Components del fum del tabac

Vídeo – El fum del cigarret de Gabriel Ferrater

Els riscos del fum del tabac ambiental

Vull créixer sense fum: una guia per a pares i mares

Presentació Flash – Les substàncies químiques del fum del tabac

 El tabaquisme

El tabaquisme és l’addicció crònica al tabac, provocada, principalment, per un dels seus components actius: la nicotina. El consum reiterat de tabac genera dependència física, psicològica i social.

Es considera la nicotina com una substància que causa addicció i el tabaquisme una malaltia crònica que passa per períodes d’abstinència i recaigudes amb possibilitats de tractament; des de llavors, el tabac és reconegut mundialment com una droga i no com un mal hàbit.

El tabaquisme es considera la primera causa de mort evitable al món i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, cada any, 5 milions de morts a tot el món estan relacionats amb el tabaquisme.

El tabaquisme s’associa a malalties greus, cosa que inclou malalties respiratòries, cardiovasculars i diversos tipus de càncers.

Entre els factors que propicien l’inici del tabaquisme hi ha la percepció de molts adolescents, que veuen el fet de fumar com un comportament normal en la vida adulta. A causa d’aquesta percepció, l’acció de fumar passa a tenir un caràcter simbòlic en el procés de maduració de molts joves. És evident que la indústria augmenta aquesta percepció amb les seves estratègies de promoció. L’extensió d’espais sense fum en lloc públics modifica aquesta realitat. Un altre factor clau és l’àmplia accessibilitat al tabac, ja que la seva venda es porta a terme en tot tipus d’establiments: estancs, bars, cafeteries… i això dificulta el seu control, tot i els intents de regular la seua venda als menors. L’extensió dels punts de venda i l’interès econòmic implicat dificulten aquest procés.

Amb la confirmació científica que el tabaquisme passiu té efectes negatius per a la salut, la prohibició de fumar en espais públics adquireix carta de necessitat.

Més informació:

Canal Salut: tabaquisme

Infermera virtual: tabaquisme

Presentació Flash – Els efectes del tabac als pulmons

Vídeo:  http://www.tv3.cat/videos/2897650/Fumar-matar-a-distancia


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: