Enviat per: Llidó | 27 Mai 2014

Arbres urbans

Passejar un migdia d’estiu per les nostres poblacions mediterrànies esdevindria una càstig si no hi haguessen arbres als carrers. Els arbres apaivaguen la temperatura, fan amable l’espai públic amb la seua ombra i frescor, contribueixen a la retenció de la pols i purifiquen l’aire que respirem. Ells són un patrimoni valuós del qual cal tenir cura per assegurar-ne la preservació i millora.

Als darrers anys, molts pobles, viles i ciutats del nostre país han experimentat un fort creixement urbà. En alguns casos aquest creixement ha anat acompanyat d’un realçament dels espais verds i de l’arbrat viari com a components destacats del paisatge urbà. Aquesta aposta pel verd urbà ha contribuït a conformar un entorn més habitable i a una major qualitat de vida dels ciutadans.  Aquests arbres i espais acosten la natura a la ciutadania alhora que contribueixen a millorar l’entorn urbà netejant l’aire, aportant frescor, generant ombra i fent més acollidor l’espai públic.

Aspectes com ara la tria de les espècies, l’adequació de la plantació, el tipus de poda, el manteniment, etc. són decisius per la supervivència dels arbres urbans i la relació amb els ciutadans.

Criteris de selecció d’espècies

Primer cal garantir la sostenibilitat amb una selecció adaptada al medi i vetlar per incrementar la diversitat, tot evitant que cap espècie  no sobrepasse el 15% del total. Aquest objectiu té com a rerefons evitar poblacions monoespecífiques vulnerables a les malures i plagues. Per això una de les decisions més importants és la selecció de les espècies més adequades que s’han de plantar en un indret públic. Per tant cal parar atenció en els criteris de selecció d’espècies següents:

arbres1e

Font: Diputació de Barcelona-Cerca avançada

Font: Dipuatció de Barcelona-Explicació dels criteris de selecció

Font: Diputació de Barcelona-Llistat de 248 arbres (gènere i espècie, nom comú) i fotos

Arbrat viari: selecció d’espècies

Gestió de l’arbrat

Després, és necessària una gestió segura i eficient que garantesca la conservació del patrimoni arbori urbà, aprofitant les noves tecnologies que ens permeten unificar esforços i estalviar recursos. La gestió de l’arbrat viari s’ha de fonamentar sobre tres principis: la sostenibilitat, la creació d’un paisatge divers i amb identitat, i una gestió segura i eficient.

Amb aquesta finalitat caldrà realitzar les tasques següents:

Escollir l’arbre idoni a cada lloc: alçada i capçada de l’arbre, l’amplada de les voreres, la visibilitat, distància entre els arbres i existència de trànsit rodat.

Valora la qualitat de l’arbre que s’ha de plantar.

Dissenyar els escocells: l’escocell és el forat destinat a la plantació on l’arbre desenvolupa el seu sistema radicular. S’ha de cobrir l’escocell si el pas és estret.

Realitzar les tasques de plantació i de reposició: la plantació d’un arbre és una operació delicada ja que en depenen en gran mesura la supervivència i el desenvolupament posterior.

Col·locar els aspres: la missió de l’aspre o tutor és ancorar l’arbre i mantenir-lo en posició vertical.

Regar adequadament: el reg ha de procurar l’estalvi en el consum d’aigua, ja que comporta un estalvi energètic i de mà d’obra.

Podar els arbres: la poda és necessària en l’àmbit urbà per tal d’adaptar l’arbre a les condicions urbanes i així vetlar per la seguretat del ciutadà.

Vigilar per la seguretat en el treball: a la ciutat, les situacions que es donen a causa de les tasques de manteniment són complexes, atés que hi ha una ocupació de la calçada i de la vorera i, per tant, cal tenir en compte el trànsit rodat, els vianants, els serveis, els habitatges i els treballadors.

Garantir la salut dels arbres: els arbres són organismes vius sotmesos a agressions. Les agressions poden ser fisiològiques (causes meteorològiques, mancances de nutrició, intoxicacions, cremades, accidents físics…) o a malures causades per paràsits (virus, bacteris, fongs, nematodes, insectes, àcars…).

Font: Gestió de l’arbrat viari de Barcelona

La comunicació i l’educació ambiental

Finalment, és necessària una tasca constant de divulgació per donar a conéixer els arbres de la ciutat, amb publicacions específiques, fullets, campanyes i la presència als mitjans de comunicació. Cal treballar en la difusió i l’educació del valor i el respecte als arbres del carrer a través de programes i de recursos educatius.

Font: Gestió de l’arbrat viari de Barcelona

• • • •

Coneguem els arbres del nostre barri

El portal electrònic Vegetació Urbana recull un treball que porta per nom “Coneguem els arbres del nostre barri”. A partir unes claus d’identificació han fet fitxes d’espècies, la distribució, els espais verds i un  glossari.

• • • •

Itinerari botànic acompanyat per un dispositiu mòbil

L’Ajuntament de Barcelona convida la ciutadania a participar en itineraris que incorporen l’ús de les TIC. Els itineraris autoguiats ofereixen sistemes d’informació que posen a l’abast dels usuaris la documentació informativa, didàctica i interactiva necessària per dur-los a terme. Aquesta documentació és accessible des de l’ordinador i des dels telèfons mòbils que disposen de les prestacions adients.

Si el dispositiu mòbil té càmera de fotos i connexió a internet, podran rebre informació a través dels codis QR dels panells informatius de l’itinerari. Per accedir-hi cal un lector d’aquests codis que es podrà descarregar gratuïtament des d’internet o des del mercat d’aplicacions del dispositiu. Una vegada obert el lector, cal fer una fotografia o acostar la càmera al codi QR per descodificar-lo. Finalment cal obrir l’enllaç que mostra per veure la informació que conté. Vegeu Itinerari botànic pels jardins temàtics de Montjuïc.

• • • •

Els arbres de Mollet

El llibre els-arbres-de-mollet.pdf recull una descripció de les espècies i il·lustracions.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: