Enviat per: Llidó | 13 Juny 2014

EXPERIEMENTA. IX Fira de Física i Tecnologia

El diumenge 30 de març es va celebrar la IX edició de la Fira-Concurs Experimenta  al Passeig Sud del Museu de la Ciències de València, organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València. Els participants són alumnes d’ensenyament secundari (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà), que es presenten en grups formats per un màxim de 4 alumnes i un professor.

El concurs presenta dues modalitats, l’una de demostracions i experiments de física i l’altra de projectes d’aplicacions tecnològiques. Enguany van haver-hi 53 demostracions de física (35 d’ESO i 18 de BAT) i 39 de tecnologia (28 d’ESO i 11 de BAT), amb un total d’uns 400 participants.

Passejar per la fira és veure’t envoltat de pèndols oscil·lant, espills, imants, túnels de vent, coets d’aigua volant, robots, motors… La fira és un marc per a la divulgació de la ciència. Una manera directa i amena de fer arribar a la gent les lleis de la física i les seues aplicacions tecnològiques. És impressionat veure la il·lusió i l’entusiasme que posen els alumnes quan expliquen els seus projectes.

En aquesta fira s’atorguen uns premis. En la categoria de Demostracions i Experiments de Física, el premi als estudiants d’ESO va ser per a l’IES de Massamagrell, amb el projecte Al voltant de la refracció de la llum; el dels estudiants de Batxillerat va ser per al centre IES Núm. 4 Tulell d’Alzira amb el projecte Com construir un osmòmetre amb la membrana d’un ou. En la categoria d’aplicacions tecnològiques, el premi del nivell d’ESO el va guanyar l’IES Consuelo Aranda d’Alberic, pel projecte Agafa-ho amb força líquida. El de Batxillerat va ser per a l’IES Lluis Vives amb Què fem amb el fem, projecte que, a més, va rebre el premi del públic.

La fira–concurs Experimenta sorgeix, com altres iniciatives, de les propostes del Grup de Treball de Física Arquímedes, un grup obert de professors de física d’universitat i de secundària. Un dels objectius més importants del grup és el d’incentivar l’observació i el treball experimental en física, de forma integrada amb els aspectes teòrics i en les seues connexions múltiples amb la tecnologia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: