Enviat per: llido | 19 gener 2014

El projecte “UAu! Això és química”

El projecte UAu! Això és química està dirigit pel Dr. Josep Duran i és fruit de la col·laboració entre la C4D, el Departament de Química i la Facultat de Ciències de la UdG i l’Escola d’Audiovisuals i Multimèdia (ERAM), adscrita a la UdG.

El projecte UAu! Això és química es tracta d’una eina al servei dels professors de química, consistent en 18 vídeos curts representatius de cadascun dels temes del currículum de química, introduït per una situació quotidiana i explicat i desenvolupat per investigadors i professors de la UdG amb l’ajuda d’un experiment espectacular. Una bona eina per introduir les classes, la qual serà a la disposició de tot el professorat de forma gratuïta.

A tall d’exemple, aquí teniu un dels 18 vídeos que componen UAu! Això és química.

Podem explicar els experiments utilitzant el model cineticocorpuscular de la matèria:

1r – Els gasos estan formats per partícules en movimentEls líquids estan formats per partícules amb menor movimentEls sòlids estan formats perpartícules en vibració.

2n – Les partícules dels gasos són microscòpiques. La dels líquidstambé. La dels sòlidstambé.

3r – Les partícules dels gasos estan separades entre elles (amb poques forces d’atracció). Les partícules dels líquids estan poc separades entre elles (amb més forces d’atracció). Les partícules dels sòlids estan molt juntes entre si (amb moltíssimes forces d’atracció).

La nostra resposta

L’aigua és un líquid. Per tant, està formada per partícules en moviment.

Quan – al vídeo – expliquen que “la temperatura està relacionada amb el moviment de les mol·lècues” volen dir que a més temperatura de l’aigua major serà el moviment de les seues partícules. Dit d’una altra manera, a menor temperatura de l’aigua menor serà el moviment de les seues partícules.

Quan deixen caure el colorant a l’aigua freda aquest es dissol (o mescla) a menor velocitat perquè les partícules de l’aigua freda es mouen a menor velocitat. Tanmateix, quan deixen caure el colorant a l’aigua calenta observem el aquest es dissol a major velocitat perquè les partícules de l’aigua calenta es mouen a major velocitat.

Vegeu: Tema 03: Model cineticocorpuscular de la matèria, de 2n d’ESO


Deixa un comentari

Categories